Wat is mijnpensioenoverzicht.nl?
Mijnpensioenoverzicht.nl (MPO) is een informatieve website die een overzicht geeft van de hoogte van uw AOW en uw pensioen via de werkgever(s). Elke burger met een Nederlands BSN en een DigiD heeft toegang tot zijn/haar pensioen- en AOW gegevens. Mijnpensioenoverzicht.nl is een begin voor overzicht en inzicht in uw pensioen. U vindt informatie over de AOW en uw pensioen van al uw oude- en nieuwe werkgevers.
Mijnpensioenoverzicht.nl wordt verzorgd door de Stichting Pensioenregister. De Stichting Pensioenregister (SPR) is een samenwerkingsverband tussen de Sociale Verzekeringsbank, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. De website www.mijnpensioenoverzicht.nl heeft een wettelijke grondslag. De overheid heeft de pensioensector verplicht gesteld om vanaf januari 2011 inzicht te geven in uw pensioenaanspraken.
Wat staat er op mijn pensioenoverzicht?
Bent u nog niet met pensioen dan vindt u op www.pensioenoverzicht.nl een overzicht van alle pensioenregelingen waar u op dat moment en in verleden pensioen heeft opgebouwd. Per pensioenregeling staat vermeld welke gegarandeerde pensioenuitkering is opgebouwd of welke pensioenuitkering u op basis van een prognose kunt verwachten.
Verder vindt u antwoord op vragen als:
- Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
- Wat is mijn te bereiken AOW- en Pensioenuitkering?
- Wat ontvangen mijn nabestaanden aan pensioen als ik overlijd?
- Welke gebeurtenissen in mijn leven zijn van invloed op mijn pensioen?
Wat u zelf als aanvullend pensioen heeft geregeld (bv. lijfrentes of banksparen) ziet u niet op Mijnpensioenoverzicht.nl. Het Pensioenregister heeft geen toegang tot die informatie. Dit gaat in de toekomst wel veranderen. Als u in het verleden de waarde van uw pensioen heeft overgedragen naar uw volgende pensioenuitvoerder of uw pensioen heeft afgekocht, bedenk dan dat er geen pensioen meer van u geregistreerd staat bij de oude pensioenuitvoerder. U ziet deze pensioenuitvoerder dan ook niet meer terug in uw overzicht.
Als u al gepensioneerd bent ziet u alleen de AOW die u ontvangt op de datum van uw pensioen. U kunt niet zien welke AOW en het werkgeverspensioen u daadwerkelijk ontvangt. Die informatie krijgt u via jaarlijkse overzichten aan het begin van ieder kalenderjaar. Wat u wel kunt zien is het eventuele nabestaandenpensioen waar uw partner recht op heeft. Mijnpensioenoverzicht.nl biedt geen algemene pensioeninformatie of advies. Meer algemene informatie over pensioenen kunt u vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Hoe krijg ik een volledig pensioenoverzicht?
U krijgt een volledig pensioenoverzicht jaarlijks van uw pensioenuitvoerder, dit wordt een uniforme pensioenoverzicht (UPO) genoemd en dit ontvangt u per post of via e-mail. Ook is er vaak een eigen omgeving op de website van uw pensioenuitvoerder waar u de UPO kan terugvinden.
Op mijnpensioenoverzicht.nl staan alle pensioenoverzichten van alle werkgevers waar u heeft gewerkt of nog werkt. Uitzondering is al u net bent begonnen bij een nieuwe werkgever, dan duurt het een paar maanden voordat u het pensioenoverzicht ziet op de website. Ook het AOW is opgenomen in het overzicht. De AOW is een basis pensioenvoorziening voor als mensen de AOW-leeftijd hebben bereikt. Wie in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op en de hoogte van de AOW hangt onder andere af van uw leeftijd en woonsituatie.
Krijg ik pensioen via mijn werkgever?
Nee, niet elke werkgever biedt een pensioenregeling aan haar werknemers aan. Als u werkt in een bedrijfstak met een verplichte bedrijfstakpensioenregeling, dan moet uw werkgever u een pensioenregeling aanbieden. Meer informatie over de pensioenregeling kunt u het beste navragen bij uw werkgever. Werkgevers en pensioenfondsen zijn verplicht u te informeren over uw pensioenregeling.
Afsluiten Pensioenverzekering
Er zijn mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen, dit kan met een:
- Pensioenverzekering;
- Lijfrenteverzekering;
- (bank-)sparen:
- Beleggen:
- of op een andere manier vermogen opbouwen voor later.
Als zelfstandig ondernemer bouwt u in ieder geval AOW op. Voor een aanvullend pensioen moet u zelf zorgen, bijvoorbeeld via een particuliere verzekering. U kunt ook jaarlijks een percentage van de winst aan de fiscale oudedagsreserve toevoegen. De Belastingdienst houdt daar in de aangifte rekening mee.
Waar staat de opbouw van mijn pensioen en AOW?
De opbouw van uw pensioen en AOW staat op mijn pensioenoverzicht.nl. Let op dat er ook sprake kan zijn van een wachttijd (of drempeltijd), dit is de periode na uw indiensttreding bij een werkgever, waarin u nog geen pensioen opbouwt. Dit mag uiterlijk 2 maanden duren bij een werkgever en uiterlijk 6 weken als u voor een uitzendbureau werkt.
Hoeveel pensioen bouw ik op?
De opbouw van uw pensioen hangt af uw pensioenregeling en van uw persoonlijke situatie. In mijnpensioenoverzicht.nl wordt in de berekening de hoogte van de AOW-uitkering weergegeven. De pensioenopbouw is meestal tussen uw 21e en uw pensioenleeftijd. Sinds 1 januari 2024 zijn de regels aangepast en kunt u al pensioen opbouwen vanaf uw 18e jaar. Als u geen volledig pensioen opbouwt, dan is er sprake van een pensioengat. Dit komt bijvoorbeeld door:
- U heeft bij werkgevers gewerkt zonder verplichte pensioenregeling;
- Door werkeloosheid, waardoor er periodes zonder pensioenopbouw zijn;
- Door echtscheiding;
- Bij vervroegd pensioen;
- Er is een inruil van ouderdomspensioen voor partnerpensioen;
- Verlagen van pensioen in verband met economische crisis
Pensioen verlaging door economisch crisis
Door de economische crisis zijn een aantal pensioenfondsen in financiële moeilijkheden gekomen en zijn de pensioenen verlaagd. Hierbij is er een risico dat de pensioenuitvoerders in de toekomst niet het beloofde pensioen kunnen betalen, er zijn eventuele maatregelen om dit tegen te gaan. Bijvoorbeeld door de pensioenpremie te verhogen, uw pensioen niet of gedeeltelijk te indexeren of het pensioen te verlagen. Met vragen hierover kunt u terecht bij uw pensioenuitvoerder.
Eenvoudig uw expirerend pensioenuitkering berekenen?
Bereken eenvoudig op onze website hoe hoog uw expirerende pensioenuitkering wordt bij een groot aantal grote verzekeraars. Niet alle verzekeraars rekenen mee op onze website. Op basis van uw offerte vragen wij de hoogst mogelijke pensioenuitkering aan. Deze berekeningen voor uw pensioenuitkering zijn gebaseerd op de huidige geldende rentes en voorwaarden. Circa 2 maanden voordat uw pensioen in moet gaan kunnen de pensioenoffertes gegarandeerd worden. AOW en uw pensioen.