020 - 470 09 20
Mijn Apple Tree     @ info@pensioenkoers.nl
direct online uw pensioen berekenen | vrijblijvend offertes opvragen | eenmalige afsluitkosten

Hoeveel pensioen kan ik van mijn opgebouwde geld kopen?

27 augustus 2024
Wanneer u met pensioen gaat, kunt u met uw pensioenkapitaal een pensioen aankopen. Dit pensioen ontvangt u vervolgens elke maand. Dit betekent dat u in één keer uw gehele pensioenkapitaal gebruikt om een pensioen aan te kopen, waarna u jaarlijks hetzelfde bedrag ontvangt, verdeeld over twaalf maanden.

 

Pensioen kopen

Op uw pensioendatum berekenen wij hoeveel jaarlijks pensioen u kunt kopen met uw pensioenkapitaal. Dit doen we door te rekenen met inkoopfactoren, die maandelijks worden bepaald. Als de inkoopfactor bijvoorbeeld 25 is, delen wij uw pensioenkapitaal door 25. De uitkomst is de hoogte van uw jaarlijkse pensioen. Voorbeeld: met een pensioenkapitaal van € 250.000 en een inkoopfactor van 25,ontvangt u € 250.000 : 25 = € 10.000 bruto pensioen per jaar.

De hoogte van de inkoopfactor hangt voornamelijk af van de marktrente. Deze rente wordt gepubliceerd door internationale financiële instellingen en gebruikt door De Nederlandsche Bank bij het bepalen van de rente voor pensioenfondsen. Bij een lage marktrente moet bijna evenveel geld apart gezet worden voor een pensioen dat pas over 10 jaar wordt uitbetaald als voor een pensioen dat komend jaar al wordt uitbetaald. Hierdoor is de inkoopfactor bij een lage rente hoog, wat betekent dat u minder pensioen kunt kopen met uw pensioenkapitaal. Andere factoren die de inkoopfactor beïnvloeden zijn:

  1. Levensverwachting: Een hogere levensverwachting betekent dat het pensioen langer moet worden uitbetaald, wat kan resulteren in een lager pensioen. Hoewel de levensverwachting tussen mannen en vrouwen verschilt, is de inkoopfactor voor iedereen gelijk.
  2. Leeftijd bij pensioeninkoop: Als u op latere leeftijd uw kapitaal omzet in een pensioen, zal het pensioen onder normale omstandigheden hoger zijn. Als u eerder met pensioen gaat, wordt het pensioen lager.

Berekenen en vergelijken van uw pensioenuitkering

Op pensioenkoers.nl vindt u een actueel overzicht van alle aanbieders. Bereken de hoogte van uw pensioenkapitaal en hoeveel pensioen u daarmee kunt kopen op basis van de huidige inkoopfactoren. De pensioenadviseurs van Pensioenkoers.nl helpen u graag bij het vinden van de beste mogelijkheden en kansen. In 95% van de gevallen behalen onze experts een hogere pensioen- of lijfrente-uitkering dan bij banken of verzekeraars zelf!

Laatste blogs

Binnenkort met pensioen? Zo krijgt u de hoogste pensioenuitkering

14 september 2024

Snelle berekening van uw pensioenuitkering

07 september 2024

Klanten vertellen | Service Desk

Experts in pensioenen en lijfrentes

De hoogste uitkering voor uw pensioen en lijfrente vinden lastig? Pensioenkoers vergelijkt meerdere aanbieders bij aankopen pensioen en lijfrentes. Wij zetten alles helder op een rij en helpen u met kiezen en afsluiten van uw direct ingaand pensioen of direct ingaande lijfrente.
Onze pensioenexperts staan voor u klaar met advies voor de aankoop van uw pensioen of lijfrente en beantwoorden graag al uw vragen.

  020 - 470 09 20